Kitee I on tutkimusmatka suomalaisuuteen ja kiteeläisyyteen. Se on esitys, joka tarkastelee pienen, itärajan tuntumassa sijaitsevan paikkakunnan ilmiöitä, sääntöjä, perinteitä ja identiteettiä. Mitä on kotiseuturakkaus? Onko turvallisen yhteisöllisyyden kääntöpuoli ahdasmielisyys? Millaisia normeja pienessä kyläyhteisössä noudatetaan? Kuinka käy yhteisön normeista poikkeavalle? Mihin tarrautua kun juuret katkeavat? Onko Suomi-kuvamme sirpaloitunut illuusio ja millainen on minun Suomeni, minun kotini?

Esitys on ensimmäinen osa teatteri-ilmaisun ohjaaja Ninnu Karttusen Kotini-trilogiasta, jossa Karttunen tutkii itseään osana erilaisia yhteisöjä, etsii uusia kohtaamisia ja kokeilee taiteen rajojen venyvyyttä.

Kitee I -esityksen valmistaminen on prosessi, jolle on ominaista jatkuva vuorovaikutus ympäristön kanssa. Käsikirjoituksen pohjana olevaa materiaalia kerätään useista lähteistä. Esityksen valmistamiseen sisältyy dialogi toisen pienen paikkakunnan kanssa. Työryhmässä oleva teatteri-ilmaisun ohjaaja Elsa Lankinen on kotoisin Sotkamosta, joka vastaa mittasuhteiltaan Karttusen Kiteetä. Lankinen ja Karttunen asuvat molemmat tällä hetkellä Kajaanissa. Kumpikin on asunut vuosia myös Keski-Pohjanmaalla. Esitys on tyyliltään nykykansannäytelmä. Tämä tarkoittaa muotoa, jossa nykyteatterin keinot kohtaavat kansantajuisen aiheiden käsittelytavan. Lopputulos on kiertävä esitys, jota esitetään Kainuun ja Pohjois-Karjalan pienillä paikkakunnilla.

Karttusen ja Lankisen lisäksi työryhmään kuuluu teatteri-ilmaisun ohjaaja Tommi Tihtarinen. Teoksen käsikirjoitusprosessi käynnistyy tammikuussa 2016. Harjoitukset aloitetaan alkuvuodesta ja ensi-ilta on toukokuussa. Kiertävät esitykset sijoittuvat kesälle ja syksylle 2016.