Nälkämaan näyttämö

Vaara tarjoaa taidekokemuksia tasavertaisesti, yli asuinpaikan, tai elämäntilanteen rajojen.

Nälkämaan näyttämö on Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Kainuun Liiton rahoittama Vaaran alueellista toimintaa kehittävä hanke.

Nälkämaan Näyttämö -hankkeen tavoitteena on kohdata uusia yhteisöjä, yhteistyökumppaneita ja yleisöjä. Vaara vie ohjelmistossa jo olevia esitys- ja työpajakokonaisuuksia Kainuun alueella paikkoihin, joita ei olla aiemman kiertuetoiminnan kautta saavutettu. Nälkämaan näyttämö tarjoaa taide-elämyksiä muun muassa Kainuun syrjäkylille, oppilaitoksille ja osaksi sosiaali- ja terveysalan palveluverkostoa. Vaara pyrkii kehittämään alueellisen kulttuuritoiminnan tarvelähtöisyyttä ja avaamaan uusia moniammatillisia yhteistöitä.

Hanketta Vaarassa koordinoi Elsa Lankinen.

Ota yhteyttä:
vaarakollektiivi@gmail.com / p. 044 231 97 54 / Sammonkatu 7 B Kajaani

kiertueohjelimisto 2017

VÄÄRINPÄINMAA


Kuva: Jani Liimatta

Yhteinen taide-kokemus lapsille ja vanhuksille.
Hulvaton musiikkiteatteriseikkailu vie katsojansa maahan, jossa kaikki on nurinkurin, väärinpäin ja toisin: Väärinpäinmaata hallitsevat lapset ja hassunkuriset hahmot. Mutta jokin on hullusti: Väärinpäinmaan värit ovat alkaneet kadota! Mysteerin ratkaisemiseksi kaivataan kiireesti lasten apua - sekä ripaus teatterin magiaa. Syksystä 2014 päiväkoteja kiertänyt ja sydämiä valloittanut musiikkiteatteriseikkailu muotoutuu sukupolvien väliseksi yhteiseksi ihmettelyn ja kohtaamisen hetkeksi lapsille ja vanhuksille.

Kesto: 1 h
Kohderyhmä: Lapset ja vanhukset, erityisryhmät
Kiertue: helmikuussa 2017
Ohjaus: Eino Saari

TUKIKOHTA


Kuva: Antero Halttu / runoviikko 2016

Veijo Meren romaanissa Tukikohta (1964) eletään syksyä 1939 ja talvisodan odotusta. Vaara-kollektiivin versiossa vuonna 2016 rajan pinnassa sijaitsevan kansakoulun ottaa haltuunsa pakolaisten vastaanottokeskus, ei Suomen armeija. Tukikohta on ajankohtainen ja täysin makaaberi versiointi, joka vähät välittää poliittisesta korrektiudesta. Esitys käy kohti Veijo Meren perusaihetta: ihmistä tuntemattomaksi muuttuneen tulevaisuuden edessä.

Kesto: 45 min
Kohderyhmä: Oppilaitokset, yhteisöt
Kiertue: 2017
Ohjaus: Veikko Leinonen

OMASTA SELKÄNAHASTA - hoitaja voimansa lähteillä

Kuva: Anna Laakkonen
Kiertävä teatteriesitys hoitotyön haasteista. Esitystä varten on haastateltu hoitoalan eri tehtävissä toimivia arjen supersankareita. Vakavan aiheen alta hersyy myös huumori ja nauru! Omasta selkänahasta -esityksessä yhdistyvät dokumentaarinen draama ja komedia. Esitykseen liittyy erikseen tilattava toiminnallinen työpaja, joka pureutuu aiheeseen osallistujien omien kokemusten kautta ja antaa mahdollisuuden tutustua omaan työhön uudesta kulmasta.
Esitys sopii mainiosti osaksi sosiaali- ja terveysalan koulutuksia ja Tyhy-päiviä!

Kesto: 1 h esitys / 2 h esitys + työpaja
Kohderyhmä: Sosiaali- ja terveysalan työpaikat, yhteisöt ja oppilaitokset
Kiertue: 2017
Työryhmä: Panu Huotari, Kimmo Penttilä

LÄPILYÖNTI - pieni kiertävä nykykansannäytelmä

Kuva: Miia Kauppinen
Läpilyönti on matka juurille, kotiseutuun ja pienille paikkakunnille itäisellä rajaseudulla. Kasvoin pikkukylällä: Millainen minusta tuli? Miltä tuntuu lähteä/ jäädä/ palata? Mitä on kotiseuturakkaus? Tavat, tabut? Kyläkapakka. Viina. Rajat. Mennyt, tuleva, muutos. Miltä näyttää Kainuun syrjäseutujen tulevaisuus? Lähtökohtana esitykselle ovat esiintyjien omat kasvukokemukset ja kerätyt haastattelut, joita maalataan näyttämölle runsaan livemusiikin, tarinoiden ja katajansavun siivittämänä. Esitys perustuu tositapahtumiin.

Kesto: 1,5 h
Kohderyhmä: Kotiseudut, kyläyhteisöt, kunnat, kyläseurat, syrjäseutu
Kiertue: 2016-2017
Ohjaus: Ninnu Karttunen

YMPÄRISTÖKASVATUS

Kuva: Jukka Eskelinen
Vaara toteuttaa taidelähtöistä osallistavaa ympäristökasvatusta osaksi perusopetusta. Tavoitteena on lapsen/nuoren luontosuhteen vahvistaminen, ympäristön nykytilan käsittely sekä ympäristön monimuotoisuutta vaalivan, kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Luonto kutsuu ja Luontopolulla draamat tukevat uuden opetussuunitelman (OPS 2016) kokonaisvaltaista oppimiskäsitystä sekä kestävän kehityksen ja ekososiaalisen sivistyksen tavoitteita.
 

LUONTO KUTSUU - ja se kutsu on hätähuuto


Kuva: Elsa Lankinen
Luonto kutsuu -prosessidraama käsittelee ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen käyttöä. Fiktiivisen draaman maailma sijoittuu ympäristökriisin jälkeiseen lähitulevaisuuteen, jossa eletään resurssipulan ja luonnonlakien ehdoilla. Nuoret pääsevät suunnittelemaan ja rakentamaan oman yhteisönsä rajallisten resurssien puitteissa. Projekti tarjoaa avaimia visioida uutta elämäntapaa, reflektoida aihetta ja tarkastella omien arvojen ja maailmankuvan rakentumista. Luonto kutsuu mahdollistaa laajan ja monimutkaisen aiheen kokemuksellisen, tunnepohjaisen käsittelyn.

Kesto: 1,5 h
Kohderyhmä: Yläkoulujen 8-9-luokat, lukio ja ammattioppilaitokset
Toteutetaan ulkona, koulun lähiympäristössä
Kiertue: 2017
Työryhmä: Elsa Lankinen, Hanna-Mari Hotta

LUONTOPOLULLA lasten draamaseikkailu

5-8-vuotiaille

Kuva: Elsa Lankinen
Luontopolulla on moniaistillinen luovan leikin ja musiikin siivittämä seikkailu, jossa kuunnellaan kiven tarinoita, ihmetellään vanhaa sammalmätästä ja löydetään polun poikki kulkeneen suuren eläimen jälki! Tarinallinen muoto kutsuu osallistumaan, tukee luovuutta ja kannustaa lähiluonnon tarkkailuun, luonnossa liikkumiseen ja leikkimiseen.

Kesto: 45 min/ toteutetaan sisätilassa
Kohderyhmä: päiväkodit ja alakoulut
Kiertue: 2016-2017
Työryhmä: Juho Hannikainen, Elsa Lankinen


TYÖPAJAT


KANSALLISMAISEMA 2017
Poikkitaiteellinen tarinankeruumatka 100 – vuotiaan Suomen muuttuvaan maisemaan

Kuva: Jukka Eskelinen
Millainen on Kainuun kansallismaisema 100 vuotiaassa Suomessa? Kokevatko kainuulaiset solastalgiaa, kadonneen maiseman ikävää? Projekti tutkii kainuulaista sielun- ja mielenmaisemaa, sekä suhdettamme elinympäristöön ja luontoon. Projekti kiertää Samuli Paulaharjun hengessä kuvaamassa ja haastattelemassa Kainuulaista muuttuvaa/muuttunutta maisemaa ja sen asukkaita. Projektin pohjalla on syväekologinen ajattelu, jossa yksilön suhde maisemaan peilautuu koko ekosysteemiin kohdistuviin vaikutuksiin.

Työryhmä: Elsa Lankinen, Panu Huotari, Khalid S. M. Imran
Työpajat ja haastattelut: 2017


YHTEISTUOTANTO

SUOMALAISTEN MIESTEN KOSKETUSHISTORIAA


Suomalaisten miesten kosketushistoriaa tutkiva dokumenttiteatteriesitys ammentaa voimansa yli 50 suomalaisen miehen haastatteluista. Esitys piirtää syvän, yllättävän ja totuudellisen kartan kosketusmaisemistamme - sekä suhteessa historiaamme, kulttuuriimme että haluihimme. Kantaesitys 2.9.2017 Sissilinnassa, Kajaanissa.
Ohjaus: Eino Saari
Tuotanto: Vaara & Kajaanin Kaupunginteatteri.
Avoimet työpajat ja keskusteluillat syksyllä 2017