VAARA-KOLLEKTIIVI SYNTYI KAJAANIIN

Uusi esittävän taiteen ammattiryhmä työllistää itsensä ja hakee valtionosuuksia Etelä-Suomen ulkopuolelle. Luvassa kantaesityksiä: Talvivaara, tabuja, Lönnrot 2.0, Litium6 ja Suuri työttömyysmusikaali. 

kuvateksti: Kainuuseen perustettiin uusi vapaa ammattiteatteri ja esittävän taiteen kollektiivi, joka kantaa nimeä Vaara. Perustava kokous pidettiin Vimpelinvaaralla. Kuvassa joukko perustajajäseniä ja kameran takana ohjaaja Eino Saari. Seisomassa Niina Piirainen (vas.), Kimmo Penttilä, Sara Saxholm, Veikko Leinonen, Hanna-Mari Hotta, Elsa Lankinen ja Panu Huotari. Edessä Niko Karjalainen (vas.), Karoliina Kuvaja ja Matias Nieminen. 

Eeva Kauppinen, Kaleva, Oulu, 11.1.2014 

Uusi esittävän taiteen ammattiryhmä, Vaara-kollektiivi, aloittaa toimintansa Kainuussa. Vaaran perusti kaksikymmentä kajaanilaista tai kaupungissa aiemmin toiminutta teatterin ja esittävän taiteen tekijää. Vaaran juuret ovat Kajaanissa, Generaattorin esittävän taiteen tilassa, jonka yhteisöissä jäsenet ovat työskennelleet pitkään. 

"Vaara ei kuitenkaan kiinnity pysyvästi minkään seinien sisäpuolelle, vaan suuntaa toimintansa niin Itä- ja Pohjois-Suomen syrjäseuduille kuin maamme kaupunkikeskuksiin", ryhmä määrittelee. 

Vaara lupaa esittävän taiteen kentälle pelotonta energiaa, yhteisönsä toiveita herkästi kuuntelevaa ja ketterää tekemisen kulttuuria. Samalla Vaaran missio on vahvasti paikallinen: se ammattimaistaa Generaattorin taiteellista toimintaa, ohjaaja Eino Saari kertoo. 

"Vaara tarjoaa jäsenistölleen työllistymismahdollisuuksia ja mahdollistaa harkinnanvaraisten valtionosuuksien hakemisen leveyksille, joilla ei juurikaan toimi muita vapaita ammattiryhmiä. Suotta me vapaaehtoisesti jätämme valtionosuudet Helsinki-Tampere-Turku-akselille", hän toteaa. "Realistinen tavoite on päästä valtionosuuksien piiriin, kun takana on toimintaa muutamia vuosia." 

Ryhmä aloittaa taloudellisesti nollasta, yksittäisten projektiavustusten tukemana. Saaren mielestä Itä- ja Pohjois-Suomessa olisi enemmänkin tilaa vapaille ammattiryhmille. 

Vaara-kollektiivi ei pysähdy paikoilleen, vaan pyrkii levittämään nomadiutensa myöhemmin myös muualle Eurooppaan. Tavoitteena on simultaanisti, pisteittäin ja satelliittirakenteella toimiva teatteri. 

"Kuljeskeleva ryhmämme harjoittaa pitkäjänteistä globaalien haasteiden, uuden lokaalisuuden, tulevaisuuden identiteettien ja kansalaisuuden uusien mahdollisuuksien taiteellista tutkimusta", kollektiivi kartoittaa. 

"Maantieteellisesti toiminta levittyy alkuvaiheessa Kajaaniin ja Kainuuseen, Helsinkiin, Kerimäelle, Tallinnaan sekä eri puolille Itä-Eurooppaa. Rihmastot laajenevat asteittain."

Vaaralla on tiedossa jo tusina tuotantoa, jotka kaikki ovat kotimaisia kantaesityksiä. Luvassa on muutakin kuin esityksiä: uusia esityskonsepteja, soveltavan taiteen hankkeita, taidepolitiikan kehitystyötä, yleisötyötä, koulutusta, kannanottoja ja aktivismia. 

Vaaran perustajajäseniä ovat mm. musiikkipedagogi, muusikko Juho Hannikainen Kajaani ja Helsinki, lavastaja Markku Hernetkoski Kajaani ja Kalajoki, käsikirjoitta, ohjaaja Veikko Leinonen, Kajaani, muusikko, säveltäjä Matias Nieminen Kajaani, koreografi, tanssija Mikko Orpana, Helsinki, puvustonhoitaja Pirkko Paananen, Kajaani, tuottaja, esitystaiteilija Sara Saxholm, Kajaani, näyttelijä, ohjaaja, kouluttaja Heikki Törmi sekä useat teatteri-ilmaisun ohjaajat Kajaanista ja Tallinnasta. 

Vaara-tuotantoja 2014-2015: päiväkotilasten Väärinpäinmaasta Risto Isomäen tieteistrilleriin 

Tabu. Eino Saaren ohjaama kolmevuotinen esityssarja tabuista. Ensimmäinen osa käsittelee kuolemaan liittyviä kansallisia ja kollektiivisia tabuja. Ensi-ilta on Generaattorilla 8.2.

Talvivaara - kainuulainen scifinäytelmä. Veikko Leinosen ja työryhmän kirjoittama näytelmä saa ensi-iltansa Generaattorilla 2.4. Se on yhteistuotanto Kajaanin Harrastajateatterin kanssa. 

Mielen ikkuna - tulkintoja todellisuudesta. Kajaanin ja Joensuun kaupunginteattereiden yhteistuotantoon Kaikkeuden enkelit liittyvät yleisötyöpajat kevään 2014 aikana. 

Museodraama. Kainuun Museon Kajaanin historiaa käsittelevään perusnäyttelyyn pohjautuva draamaseikkailu alakouluikäisille keväällä 2014. 

Väärinpäinmaa. Päiväkoti-ikäisten lasten tuottamaan materiaaliin pohjautuva, Kainuun alueen päiväkoteja kiertävä esitys peiliplaneetasta Väärinpäinmaa. Dramaturgia ja ohjaus Eino Saari. Ensi-ilta syyskuussa 2014. 

Naiskeho. Kiertävä esitys kehollisuudesta yläkoululaisille. Toteutus Sara Saxholm. Ensi-ilta syksyllä 2014. 

Lönnrot 2.0. Monimediallinen musiikki- ja dokumentointiprojekti uhanalaisista suomalais-ugrilaisista sukulaiskielistä. Toteutus tapahtuu Suomessa, Tallinnassa ja eri puolilla Itä-Eurooppaa 2014-2015. 

Litium6. Hanna Kirjavainen ohjaa Risto Isomäen tieteistrilleriin pohjautuvan kantaesityksen ydinterrorismista ja yhdestä mahdollisesta maailmanlopusta. Yhteistuotanto Kajaanin kaupunginteatterin kanssa. Ensi-ilta tammikuussa 2015. 

Suuri työttömyysmusikaali. Ensi-ilta keväällä 2015.