Vaaran naiset Elsa Lankinen ja Mari Pitkänen tutkivat kuluneen kasvukauden kylvöpuolella, voiko maailmaa parantaa syömällä / teatterilla? Tästä syntyivät Kajaanissa, Lapissa ja Pohjanmaalla kiertänyt menuteatteriesitys Purematta Nielty ja Kajaanin katukuvaan salakavalasti hivuttautunut Ravintoketju 2015 -kaupunkitaidetapahtuma.

Miten kävi? Mitä saamme pitkän talven varalle talteen?Rantapuistossa, Kyynäspääniemen sillan rakennustyömään jyrinässä ja Eino Leinon katseen alta löytyy vielä viikon ajan MAAILMAN PIENIN SISSIPUUTARHA, joka odottaa SINUA korjaamaan satoa! Käy keräämässä syyskeittoon lipstikkaa, sitruunatimjamia tai härkäpapuja.

Härkäpavun sadonkorjuu:
Härkäpavut voi korjata kerrämäällä vielä vihreät palot suoraan pataan / pakastimeen. Jos pavut haluaa kuivata, on palkojen muututtuva tummiksi ja tuleennuttava. Härkäpavut ovat korjuukypsiä, kun alimmat palot ovat tummuneet ja pavut ovat saaneet ruskean sävyn. Katko kasvit sirpillä(mikäli takataskusta ei löydy sirppiä, käytä puukkoa, saksetkin käyvät) maantasalta ja sido lyhteeksi riippumaan. Näin loputkin palot imevät ravinteita varresta ja kypsyvät kuivuessaan. Tummuneista paloista puidaan pavut irti, tarvittaessa ne voidaan levittää vielä lakanalle / kuivuriin loppukuivatukseen. Täysin kuivaneet palot säilyvät hyvänä vuosia.
Entäpä se maailman parantuminen? Huomattuja muutoksia:

1. Todistettavasti yhden ihmisen ruokavalio muuttui pysyvästi (allekirjoittaneen).
2. Härkäpapua on kasvanut lukuisissa puutarhoissa ympäri maata.
3. Norjaan muutettuaan on järkevää syödä mustikkaa, tai turskaa.
4. Huoli maapallon tulevaisuudesta on jaettua.
5. Ihmisissä on voimaa, kun kokoonnumme yhteen.
6. Muutoksen voi aloittaa nyt.
7. Ihminen on eläin, joka tottuu (myös uusiin ruokailutottumuksiin) nopeasti.
8. Ehdottomuus, syyttely, tai ulossulkeminen eivät ole muutosta rakentavia voimia.
9. (Ilmastonmuutoksen myötä?) Suomen Lapissa voi miltei suudella laamaa (alpakkaa).Ja lopuksi Vaaran Naiset jumped into MIEHEN VUOSI katso musiikkivideo:

Toukokuu ja lokakuu ovat niin lähellä toisiaan!


Säv. ja kontrabasso: Tarmo Anttila
Kontrabasso: Eero Ignatius
Laulu: Tero Pajunen
Teksti & video: Mikko Penttilä


Hyvää Lokakuuta = rakkautta juureksille +  kainuulaisittain Näläkää ja Unta!

Elsa