Tiedote 28.10.2015

Vaara-kollektiivi avaa perjantaina 30.10. syyskautensa William Shakespearen järkäleisiin kuuluvalla klassikolla Hamlet. Lastentrilleriä, klovneriaa, nukketeatteria ja nykytanssia yhdistelevä esitys on yhteistuotanto Routa Companyn kanssa. Esitys on suunnattu 4-10-vuotiaille lapsille ja toteutettu kiertävään muotoon.

Tarinan keskushenkilönä on lapsi, joka ei hallitse sisällään riehuvia tunteita. Esitys alkaa Shakespearen alkuperäisteoksen tapaan tilanteesta, jossa Hamletin isä, Tanskan kuningas, on kuollut, ja kuningaskunnassa vietetään uusia häitä. Niitä seuraavana yönä Hamletille ilmestyy hänen isänsä haamu, joka kertoo, ettei hänen kuolemansa ollut luonnollinen, ja kehottaa poikaansa kostamaan.

Dramaattisen alun jälkeen toteutus pyyhkäisee pölyt klassikosta ja lähtee omille raiteilleen. 140-sivuinen alkuperäisteos on tiivistetty 25 liuskaan ja suodatettu sen linssin läpi, keille esitystä tehdään: lapsille.

Esityksen pyrkimyksenä on käsitellä lapselle haastavia tunteita yhdessä lasten kanssa, leikin ja teatterin keinoin. Shakespearen kieli, teemat petoksesta anteeksiantoon ja kohderyhmän herkkyys luovat tälle tavoitteelle kitkaa, johon tekijät vastaavat: lasten kanssa on mahdollista käsitellä mitä tahansa kuviteltavissa olevia aiheita. Ja sen voi tehdä viihdyttävästi, yllättävästi, hauskasti, tyylikkäästi ja lapsia kuunnellen.

Hamlet soveltuu erinomaisesti osaksi päiväkotien ja alakoulujen tunnetaitojen käsittelyyn liittyviä prosesseja. Parhaimmillaan esitys on yhdessä aikuisen kanssa koettuna.

Esityksen sovituksesta ja ohjauksesta vastaa Eino Saari, äänisuunnittelusta Matias Nieminen, koreografiasta Kira Riikonen  ja visualisoinnista Soile Savela. Alkuperäisteoksen suomennos on Matti Rossin. Rooleissa nähdään Hanna-Mari Hotta ja Aliina Tella, jotka ovat molemmat kunnon teatterileikin henkeen opetelleet kaikki esityksen roolit. Esityskausi alkaa Hotan esittäessä Hamletia ja Tellan kaikkia muita rooleja.

Hamlet on tilattavissa vierailulle alakouluihin ja päiväkoteihin loppusyksyn ja alkuvuoden 2016 aikana. Mm. Kajaanin kaupunki on jo tilannut esityksen kaikille ekaluokkalaisilleen. Kaikille avoimia kotiesityksiä Generaattorilla järjestetään tällä tietoa vain kaksi: la 7.11. klo 15 ja su 10.1. klo 15. Esityksen kesto on n. 50 min.

Lisätiedot

Eino Saari
Tuottaja-ohjaaja
Tel. 0503619439
eino.saari(at)gmail.com
www.vaarakollektiivi.fi
www.routacompany.fi