Kainuussa ei mummoja potkita, eikä herroja kumarreta!” Näin uhosivat silloiset luokkakaverini, nykyiset vaaralaiset Niina ja Elsa kotiseutuaan, kun opiskelimme Kokkolassa. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, olen saapunut paikan päälle tarkastamaan, onko asia näin. Minut toivat Kajaaniin Panu Huotari ja TENHO. Panu tulee olemaan työparini seuraavan puolen vuoden ajan.

TENHO - elämäntaitoja nuorille taiteen keinoin” on Suomen lasten ja nuorten säätiön hallinnoima, ESR-rahoitteinen valtakunnallinen kolmivuotinen hanke. Hankkeen tavoitteena on tuoda ilman koulutus- ja työpaikkaa olevien nuorten palveluverkkoon toimintatapa, jonka kautta päästään vaikuttamaan nuorten asenteisiin, osallisuuden kokemuksiin ja itsearvostukseen. Toiminnan tarkoituksena on mahdollistaa muutos kohti aktiivista kansalaisuutta. Hankkeen aikana noin 700 nuorta pääsee mukaan elämäntaitoja ja tulevaisuuden polkuja vahvistavaan toimintaan. Samalla kuuden eri toimintaympäristön kokemusten perusteella kehitetään malleja, jotka mahdollistavat toiminnan leviämisen.

Hankkeen alla toimivat osatoteutusprojektit toteutetaan Helsingissä, Vantaalla, Varkaudessa, Tampereella, Kajaanissa ja Oulussa. Pääkumppaneina projekteissa toimivat paikalliset taidetoimijat. Kaajanissa kumppani on Vaara-kollektiivi ja työskentely tapahtuu yhetistyössä nuorten muun palveluverkoston ja siinä toimivien työntekijöiden kanssa.

Minä ja Panu tulemme työskentelemään Kajaanin osatoteutusprojektissa. Lähtökohtana on teatteri ja erityisesti soveltava draama, jonka kautta lähdemme työskentelemään nuorten kanssa marraskuun alussa. Sitä ennen tulemme tekemään kattavan suunnittelutyön, järjestämään toiminnallisen seminaarin muille nuorten parissa toimiville sekä käymään koulutuspäivillä Helsingissä. Ja minä tutustun innolla lisää tähän sympaattiseen maakuntaan, jossa mummoja ei potkita eikä herroja kumarrella.

Tässä vaiheessa TENHO näyttäytyy minulle mahdollisuuksien maaperänä, josta voimme luoda monimuotoisen kasvualustan taidelähtöisille toimintatavoille. Pääsemme käyttämään taiteen ja draaman voimaa käytännössä, siellä missä sille varmasti on tilausta!

Lumoavia kohtaamisia ja yhteistyötä ilolla odottaen!

Ninnu Karttunen
Teatteri-ilmaisun ohjaaja

Vaaran Tenho-ohjaajat odottavat toiminnan alkua kieli pitkällä Generaattorin lämpiössä.