Vaara-kollektiivin Läpilyönti -pieni kiertävä nykykansannäytelmä kiertueella kuntavalien alla Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa


Läpilyönti -pieni kiertävä nykykansannäytelmä tutkii Itä-Suomen identiteettiä, perinteitä ja tulevaisuuden näkymiä. Esitys sai ensi-iltansa keväällä 2016 Kajaanissa VR:n palveluista tyhjenneellä rautatieasemalla. Esitys on lämmitetty kuntavaalien alla ajankohtaiselle Itä-Suomen kiertueelle.


Läpilyönti on matka juurille, kotiseutuun, perinteisiin ja pienille paikkakunnille itäisellä rajaseudulla. Millaisen kasvualustan pieni yhteisö tarjoaa yksilöilleen? Esityksen tapahtumapaikkoja yhdistävät ainakin pesäpallo ja uskonto! Mistä muusta muodostuu pienen paikkakunnan identiteetti? Mitä on kotiseuturakkaus? Kasvoin pikkukylällä: Millainen minusta tuli? Missä kaikki on? Miltä tuntuu lähteä/ jäädä/ palata? Mistä on syrjäkylät tehty? Tavat. Tabut. Kyläkapakka. Viina. Rajat. Mennyt. Tuleva. Muutos? Pääsiässaari! Miltä näyttää itäisen Suomen tulevaisuus? Menikö jo viimeinen juna ruuhka-suomeen? Kekkosen ladulla kohtaavat katajainen kansa ja makkarapoliitikko.


Läpilyönti perustuu tositapahtumiin: kerättyihin tarinoihin ja haastatteluihin, sekä tekijöiden omiin kasvukokemuksiin, joita maalataan näyttämölle runsaan livemusiikin ja katajansavun siivittämänä. Työryhmä koostuu Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa elävistä ja kasvaneista esittävän taiteen ammattilaisista.


Kuntavaalien 2017 alla Läpilyönnistä on kiertueella koko esityksen lisäksi vaaliteemainen 30-minuuttia kestävä poliittisesti sitoutumaton kuntavaalispesiaali. Vaaliteemaisen esityksen tavoitteena on avata monimuotoista keskustelua maakunnan nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Kiertue on osa Vaara-kollektiivin aluetoimintaa kehittävää Nälkämään näyttämö -hanketta.


Esitykset:
Pe 31.3.2017 klo 18.00 Suomussalmi


Kuntavaalispesiaali: Teatteri Retikka, Vaalipaneelin alustuksena, vapaa pääsy


La 1.4.2017 klo 18.00 Kajaani


Kuntavaalispesiaali: Kansanpirtti, Vasemmistolainen kultturelli kuntavaali-ilta, vapaa pääsy


Ke 5.4.2017 klo 19.00 Sotkamo

Läpilyönti -pieni kiertävä nykykansannäytelmä: Työväentalo, vapaa pääsy


To 6.4.2017 klo 18.00 Kontilahti

Läpilyönti -pieni kiertävä nykykansannäytelmä: Ohtosali, liput 10 euroa


Läpilyönti -pieni kiertävä nykykansannäytelmä


Kesto: 1 h 25 min / kuntavaalispesiaali 30 min.

Ikäsuositus: + 12-vuotta

Ohjaus: Ninnu Karttunen

Sävellys: Panu Huotari

Esiintyjät: Ninnu Karttunen, Panu Huotari, Tommi Tihtarinen ja Elsa Lankinen

Tuotanto: Vaara esittävän taiteen kollektiivi