KIUSATUN ISO HAAVA 

Vaara-ryhmä ja Kajaanin kaupunginteatteri iskevät kiinni aiheeseen, josta kärsivät tälläkin hetkellä useat tuhannet. Tänään koulun jälkeen -esityksen antamien tilastojen mukaan 20 prosenttia alakoulun ja kymmenen prosenttia yläkoulun oppilaista joutuu kiusatuksi viikottain. 

Janne Kinnusen ja Eino Saaren kirjoittama näytelmä on salaviisas ja ovela. Siinä käydään vaivihkaa läpi kiusaamisen dynamiikkaa: mitä kiusaamiseen tarvitaan, miksi kaveria kiusataan, miten kiusaaminen syntyy viattomasta tilanteesta. Nuori yleisö joutuu katsomaan peiliin ja miettimään, mitä juuri minä olen tehnyt tai jättänyt tekemättä. 

Tekijät eivät piiloudu rekvisiitan, roolien tai tilastojen taakse, he ovat aidosti läsnä. Esitys ei korosta sitä, että näyttelijä Janne Kinnunen kertoo siinä omaa tarinaansa. Tämä ei olekaan teatteria. Minusta se kannattaisi sanoa selvästi: unohda etäännytys, tämä tarina on totta. 

Vaikka kiusaamisesta olisi 30 vuotta, sen arvet ovat jäljellä. Omakohtaisuuden voi aistia. Lattialla olevassa pienessä seinäkkeessä on kiinni koulun luokkakuvia. Ne ovat tekijöiden omia. Kinnunen osoittaa koulukuvaansa ja kertoo, että tuo hukkui, tuo murhattiin. 

Esitys on koskettava ja ajatteluttava juuri kiihkottomuuden ja källin huumorinsa takia. Kiusatuille haetaan profiileja vedetään-piposta-leikillä. Toisesta piposta vedetään adjektiivi, toisesta substantiivi: ärsyttävä kääpiöhomo, sokea lestadiolainen, jokapuoleltaruma maalainen. Siinä tuli kiusaamisen sattumanvaraisuus. 

Entäs sattuminen? Rutistat aanelosen ja silittelet sitten auki: ei ikinä enää niin rypytön kuin pakasta vedetty. 

Esitys kiertää Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla yli 90 esityksen verran. 

Eeva Kauppinen / Teatteri&Tanssi 8/2014 

Vaara-kollektiivi ja Kajaanin kaupunginteatteri: Tänään koulun jälkeen. Käsikirjoitus Janne Kinnunen ja Eino Saari. Ohjaus Eino Saari. Musiikki Matias Nieminen. Puvustus Piki Paananen. Rooleissa Janne Kinnunen ja Matias Nieminen. Kiertue-esitys, tilattavissa yläkouluihin ja muihin oppilaitoksiin. Ikäsuositus 12+. Kantaesitys 13.11.2014.