ELÄKÖÖN TALVIVAARA!

Talvivaara - kainuulainen scifinäytelmä on miesmuistiin tärkein ja kutkuttavin esitys. Terävä ja ytimekäs. Juuri tällaisessa järeän mittakaavan aiheessa - kaivoksen nousu ja uho sekä nolo luontokatastrofi - dokumenttiteatteri näyttää parhautensa.

Kaivoksen kuningas, toimitusjohtaja Pekka Perä (Pekka Moilanen) esitetään kansanomaisena ja joviaalina tyyppinä. Hän on liikemies, joka ostaa arvokasta nikkeliä ja uraania tuottavan kaivoksen kahdella eurolla. "Tämä on vähän tämmöinen homma", Perä toteaa.

Katsomo tyrskii ja röhähtelee. Osalle jutut ovat vanhan kertausta uutisista, toisille ainakin uraani ja ajatus rikastamosta tulee yllätyksenä. Ääniä on monia: isokenkäisistä viherpiipertäjiin, Talvivaaran työntekijöistä Stop Talvivaaraan ja bakteeritasolle asti. Eniten osumia saa vapaa toimittaja Sampsa Oinaala, jonka mukaan Talvivaara ei ole hallinnassa teollisuuslaitoksena eikä prosessina.

Köyhän teatterin keinot ovat Vaara-kollektiivin käsissä rikkaita.

Työryhmä ei jää hörppimään Talvivaaran jätevesiä tai polskimaan ylitse vuotaviin kipsisakka-altaisiin. Toisella puoliajalla visioidaan ydin-Suomea. Ohjaaja Veikko Leinonen työryhmineen katsoo ihmisen hybristä suoraan silmiin. Miksi valitsemme toimettomuuden sijasta tiedon ja touhuamisen? Mikä johti edistysuskoon?

Hyvä, että osataan ja uskalletaan ajatella isosti. Esityksestä lähtee vetoomus Suomen hallitukselle Suomen energiaomavaraisuudesta Venäjä-riippuvaisuutta vastaan Maamme-laulun kera.

Ilmassa on katkeria ajatuksia. Tämä on niin Kainuuta: mitä vaan myydään työllistämisen kortilla. Ei menisi Etelä-Suomessa läpi!

 Eeva Kauppinen

VAARA-KOLLEKTIIVI: TALVIVAARA - KAINUULAINEN SCIFINÄYTELMÄ. Ohjaus, dramaturgia, käsikirjoitus Veikko Leinonen. Tutkimus ja pohjatyö Veikko Leinonen ja työryhmä. Valot Tuomas Laitinen. Äänet/musiikki Matias Nieminen. Puvut/lavastus Pirkko Paananen. Videot/grafiikat S.M. Khalid Imran. Videokuvaus Jaani Leinonen. Koreografia Outi Paananen. Lavalla Hanna-Mari Hotta, Panu Huotari, Elsa Lankinen, Pekka Moilanen, Kimmo Penttilä, Toivo Peppanen ja Mari Pitkänen. Kantaesitys Generaattorilla 3.4.2014.