Huhtikuu, tuo kuukausista julmin, lähestyy loppuaan. Tammikuussa perustamamme Vaara-kollektiivi on tuottanut tähän mennessä kaksi ensi-iltaa, Tabu-sarjan suomalaisten kuolemasuhdetta käsitelleen pöytäteatteriavauksen sekä dokumenttiteatteriesityksen Talvivaara - kainuulainen scifinäytelmä. Varsinkin jälkimmäisen mediahuomio on ollut tolkutonta luokkaa. Paikallinen yleisö on ottanut niin perustamistoimenpiteemme kuin esityksemme erittäin hyvin vastaan. Kysyntää on, horisontti uusia yhteistyömahdollisuuksia täynnä.

Tätä kirjoittaessani Talvivaaran esityskausi kiihdyttää loppusuoraansa kohti. Jäljellä on kevään osalta kolme esitystä 9 / 10 / 12.5. klo 19:00. Sen jälkeen nostamme heinänkorren suunnokkaan ja alamme orientoitua kaikkien aikojen kesää 2014 - ja vähän jo syksyäkin kohti.

Suunnitelmat tulevan näytäntökauden suhteen ovat iloisesti levällään, jos kohta tarkempiakin tietoja tulevasta uskaltaa jo antaa. Talvivaara jatkaa syksyllä täsmäkeikoilla. Olemme hakeneet esityksellä Lainsuojattomat-festivaaleille Poriin ja lisäksi suunnitelmissa on pienimuotoinen kiertue muualla Suomessa. Ajankohdat täsmentyvät loppukevään ja kesän aikana.

Kun kevään ensi-illat maadoittivat toimintamme tutulle maaperällemme Generaattorille, syksyllä lähdemme reilusti kiertämään, juuriamme unohtamatta.

Syksyn ensimmäinen ensi-iltamme on päiväkoti-ikäisille suunnattu musiikkiteatteriesitys "Väärinpäinmaa", jonka ohjaa Eino Saari ja säveltää Juho Hannikainen. Esityksen ensi-ilta on 3.10., minkä jälkeen se kiertää Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueen päiväkoteja. Kotiesityksiäkin on. Esityksen materiaali tuotetaan yhteistyössä kajaanilaisten päiväkotien lasten kanssa. Jalkaudumme siis ensin päiväkoteihin ja vedämme niissä sarjan työpajoja, joissa syötämme lapsille Väärinpäinmaan nurinkurisuuteen, vastakohtiin ja toisinajatteluun perustuvan villin ja vapaan logiikan. Työpajojen jälkeen siirrymme lapsilta koottu Väärinpäinmaa-materiaali taskuissamme syyskuuksi harjoitussaliin. Kaapista tullaan ulos valmiin spektaakkelin kanssa lokakuun alussa.

Tiedossa on myös ainakin kaksi Kainuun alueen yläkouluja kiertävää esitystä, joista kummallakaan ei ole vielä nimeä. Ensimmäinen tuotetaan yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatterin kanssa ja se käsittelee koulukiusaamista. Puhtaasti kiertueelle suunnitellun jutun ensi-ilta on 13.11. Siitä lisää lähiaikoina. Jälkimmäinen käsittelee taas ruokaa ja sen eettistä ja moraalista alkuperää, ja saa ensi-iltansa maaliskuussa 2015, luotseinaan Elsa Lankinen ja Mari Pitkänen. Molemmat jutut ovat erittäin kevyen ylöspanon esityksiä: ne tehdään mallilla luokkahuoneeseen sisään ja oppitunnin mittaisesti menoksi. Yläkouluikäisten hemmotteluvuosi jatkuu näiden lisäksi Sara Saxholmin ohjaamalla esityksellä Naiskeho, joka saa ensi-iltansa myöhemmin vuoden 2015 puolella.

Ja saavat ne Vaarasta tuta alakouluikäisetkin lapset. Marraskuussa 2014 tulee ensi-iltaan Jonne Putkosen käsikirjoittama ja Kimmo Penttilän ohjaama kantaesitys "Roosa ja räkättävä ryökäle", joka on koko perheelle - ja erityisesti alakouluikäisille - suunnattu hervoton komedia työttömyydestä ja sen vaikutuksista lapsiin. Jos ihmeitä ei satu, esitys toteutetaan yhdessä Kajaanin Harrastajateatterin ensemblen kanssa.

Syksyn 2014 aikana lanseeraamme myös kokonaan uuden esitystaidekonseptin, jonka nimi on "Kansa on puhunut!". Kyseessä on sarja netin verkkokeskusteluista koottuja julkisia lukudraamoja, joiden teemat, ohjaajat ja osin toteuttava kokoonpano vaihtuvat joka kerta. Lukudraamat harjoitellaan rivakkaan tahtiin, kuuma aihe ja sen verevä toteutus edellä. Pääkallopaikkana toimii Generaattorin ohessa mahdollisesti muutkin lähiseudun näyttämöt.

Vuoden huipentaa huhtikuun alussa 2015 ensi-iltansa saava Suuri työttömyysmusikaali, joka on Vaaran seuraava iso yhteisponnistus. Sen tekijäkaartista tiedotamme tarkemmin myöhemmin. Esityksen aiheet eivät ole ihan sitä keveintä luokkaa: suomalaisen työn ja työttömyyden historiaa, modernin työn kriisiä ja kritiikkiä. Tämä kaikki tarjoillaan kuitenkin musikaalimuodossa - sen perinteitä kunnioittaen ja uudistaen.

Kuten vapaan ammattiteatterin pirtaan istuu, pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin. Ketteryyden nimeen, kesälaitumia kohti! Pysykäähän kanavalla!