Julkaisuvapaa

Talvivaara – kainuulainen sci-fi - näytelmä ensi-iltaan Generaattorilla

Tammikuussa perustetun esittävän taiteen Vaara-kollektiivin toinen tuotanto, Talvivaara – kainuulainen sci-fi – näytelmä, tulee ensi-iltaan Kajaanissa Generaattorilla torstaina 3.4.2014. Näytelmä käsittelee dokumenttiteatterin keinoin kainuulaisia ja suomalaisia kovasti koskettaneen kaivoksen vaiheita, sekä sitä minkälainen maailmanselitys ja – keskipiste Talvivaarasta aukeaa.

Talvivaarassa luonto on saanut seurakseen industriaalisen maiseman, ihmisen pyrkimyksen hallita ympäristöään ja kohtaloaan. Unelmat työstä, toimeentulosta ja tulevaisuudesta ovat sekoittuneet huoleen ympäristöstä ja luonnosta. Kaikkine vaiheineen Talvivaarasta on tullut jo miltei myyttinen luku Kainuun historiaan. Samalla on tehty suomalaista yrityshistoriaa ja paineltu kertaheitolla kansakunnan alitajuntaan.

Miksi tämä upea futuristinen viritelmä syöksyi ongelmien viidakkoon ja minkälaisen maailman rajalla Talvivaara seisoo? Näitä kysymyksiä selvitellen Vaara-kollektiivin työryhmä on päätynyt hämmentävien visioiden ja suurten lupausten äärelle. Näytelmä perustuu pariinkymmeneen haastatteluun, vierailuihin Talvivaarassa, nikkeliin ja tarinaan, jonka sankareista on tullut sen vankeja.
Näytelmä on paitsi dokumenttiteatteria, myös sci-fi:ä. Sci-fi on määritelmänsä mukaan yleisnimitys tarinoille, jotka käsittelevät tieteen ja tekniikan vaikutusta yhteiskuntaan ja ihmisiin. Tieteisfiktio voi olla kuvitteellista tai hyvin lähellä totuutta. Talvivaara -näytelmässä on kyse jälkimmäisestä lajista, joka talloo totuuden varpaille taiteellisen dokumenttiteatterin tahtiin.

Kaivosyhtiö on suhtautunut näytelmän tekemiseen avoimesti. Työryhmä on vieraillut kahteen kertaan Talvivaaran kaivoksella ja yhtiö on lainannut näytelmää varten työkypärät sekä nikkeli- ja tuotenäytteitä. Ensi-iltaankin Talvivaaran väkeä on saapumassa. Toimitusjohtaja Pekka Perä on myös kutsuttu seuraamaan kainuulaista sci-fi - näytelmää.

Työryhmän edellinen dokumenttiteatteriesitys oli Generaattorilla keväällä 2013 nähty Oikeusjuttu. Mm. Mikkelin Työväennäyttämöpäivillä yleisönsuosikkina palkittu näytelmä kertoi Kajaanin 113-vuotiaan opettajankoulutuksen alasajosta. Talvivaara -näytelmä jatkaa työryhmän projektia isojen ja puhuttavien kainuulaistarinoiden äärellä.

Näytelmän on ohjannut ja käsikirjoittanut Veikko Leinonen. Esityskausi käsittää 13 esitystä huhti-toukokuussa Generaattori – näyttämöllä Kajaanin keskustassa.

Lisää pressikuvia saa kysymällä. Postin ohessa tuotannon virallinen kuva.

Lisätietoja: Ohjaaja Veikko Leinonen 050-5706577  /  vaarakollektiivi@gmail.com

Esitykset Generaattorilla, (Kauppakatu 36, 87100 Kajaani):

To 3.4. klo 19 (ensi-ilta)
La 5.4. klo 19
Su 6.4. klo 13
Ke 9.4. klo 19
Pe 11.4. klo 19
La 12.4. klo 19
Su 13.4. klo 15 (esityksen jälkeen keskustelutilaisuus aiheella "Mitä Talvivaaran jälkeen?")
To 17.4. klo 19
La 26.4. klo 19
Su 27.4. klo 15
Pe 9.5. klo 19
La 10.5. klo 19
Ma 12.5. klo 19 (viimeinen kotiesitys)
Liput 15 / 10€, vaarakollektiivi@gmail.com, 08-626061, tai tuntia ennen esitystä ovelta. Alennusoikeutettuja opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, taidealan ammattilaiset.

Työryhmä:
Ohjaus / dramaturgia / käsikirjoitus: Veikko Leinonen
Journalistinen tutkimus- ja pohjatyö: Veikko Leinonen & Työryhmä
Valosuunnittelu: Tuomas Laitinen
Äänisuunnittelu / musiikki: Matias Nieminen
Pukusuunnittelu / lavastus: Pirkko Paananen
Videosuunnittelu / julisteet / grafiikat: Khalid S.M. Imran
Videokuvaus / -suunnittelu: Jaani Leinonen
Koreografia: Outi Paananen
Näyttämöllä: Hanna-Mari Hotta, Panu Huotari, Elsa Lankinen, Pekka Moilanen, Kimmo Penttilä, Toivo Peppanen, Mari Pitkänen
Tuotanto: Työryhmä / Vaara-kollektiivi
Esitystä ovat tukeneet Kiila ry ja Taiteen Edistämiskeskus