Talvivaara nousee näyttämölle 

Eeva Kauppinen
Teatteri&Tanssi+Sirkus 1/2014

Syntyykö Talvivaaran kaivoksen dramaattisista vaiheista tragedia vai komedia vai kenties kuningasnäytelmä, jossa pääosassa on toimitusjohtaja Pekka Perä ja Lady Macbethin roolissa entinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki?

No ei mitään näistä, vaan Talvivaarasta tehdään dokumenttiteatteria. Asialla on sama joukko, joka käsitteli satavuotiaan Kajaanin opettajankoulutuslaitoksen lakkauttamista kiitetyllä esityksellään Oikeusjuttu. Se oli niin ikään dokumenttiteatteria. "Jos Oikeusjuttu oli trilleri, niin nyt on tulossa scifiä", lupaa ohjaaja-käsikirjoittaja Veikko Leinonen.

"Yhdistämme nyt reippaammin fiktiota ja dokumenttiteatteria. Talvivaara on monella tavoin koominen tarina, jossa kafkamaiset hallinnolliset kuviot yhdistyvät kaivoksen kauniiseen industriaaliseen tekstuuriin sekä apokalyptisiin kuviin hiljenneestä, tuhoutuneesta luonnosta."

Kaivoksen jätevesisotkut alkoivat paljastua huhtikuussa 2012, kun toimittaja ja dokumentaristi Sampsa Oinaala kumppaneineen löysi kuolleita lintuja kaivosalueen liuotusaltaasta. Oinaala valmistelee Talvivaarasta dokumenttia, jonka ensi-iltaa on kaavailtu vuodelle 2015.

Näytelmä ehtii ensin. Se syntyy juuri Kajaaniin perustetun ammattilaisryhmän Vaara-kollektiivin ja Kajaanin Harrastajateatterin tuotantona. Joensuun yliopistossa historiaa pääaineenaan lukeneen Veikko Leinosen käsikirjoittama Talvivaara - kainuulainen scifinäytelmä saa ensi-iltansa Kajaanissa huhtikuussa 2014.

Talvivaara-keissi jatkuu ja jatkuu. Viimeisin yritys pelastaa kainuulaisten leipäpuu oli lyödä lukkoon uusi laki, joka voisi auttaa myös yrityssaneeraukseen pyrkivän Talvivaara-Sotkamon tilannetta. Päätös velkasaneeraukseen pääsystä on venynyt.

Esityksen tekijöiltä ei puutu materiaalia. Poliisin esitutkinta aiheesta kattaa lähes 4000 sivua. Nikkelin huippuhinta vuodelta 2007 on romahtanut. Korkein hallinto-oikeus kumosi vastikään Talvivaaralta luvan uraanin talteenotosta. Epävarmuus on suurta.

"Kainuulaisille kaivos on merkinnyt tulevaisuudenuskoa. Aloitus oli hurmioitunut ja hype suuri. Valtavat unelmat haaksirikkoutuvat usein", Veikko Leinonen toteaa.

Uusia paljastuksia ei luvata. "Tähän mennessä tehdyt röhlömit ovat aika julkisia. Niiden läpikäyminen uudelleen on mielenkiintoista, koska eteen tulee suuria kysymyksiä. Meillä ei ole tarvetta ruveta tuomareiksi, vaan nostaa absurdi aines pintaan."

Leinosen mukaan Talvivaarasta ei tehdä itkuvirttä. "Teemme reippaan kainuulaisen hitech-näytelmän, jossa sivutaan myös tulevaisuutta ja teknologiaa muun muassa 3D-tekniikan keinoin. Ilmiöstä pyritään kertomaan unenomaisella, jopa kauniilla tavalla", kertoo Leinonen. "On mielekästä kerrata asioita joukolla, teatterissa."

Talvivaara - kainuulainen scifinäytelmä, Kajaanin Generaattorilla 2. huhtikuuta 2014.

(Kuva jutun yhteydessä Khalidin - eikä Niko Karjalaisen niin kuin lehdessä mainitaan - ottama sininen kuva kaivosalueelta. Samassa lehdessä myös pieni spotti Vaaran perustamisesta.)