Tiedote 7.9.2015

VAARA-KOLLEKTIIVIN SYKSYSSÄ KOLME ENSI-ILTAA 

Kunnioitettavaan puolentoista vuoden ikään ehtinyt Vaara-kollektiivi on tähänastisen historiansa aikana tuottanut seitsemän ensi-iltaa, joilla on ollut yli 250 esityskertaa ja reippaat 17 000 katsojaa. Kollektiivi on työllistänyt osa-aikaisesti ja projektikohtaisesti liki 30 teatterin ammattilaista. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ohessa sen esityksiä on tänä vuonna nähty mm. Lapin alueella, Lahdessa, Tampereella, Tallinnassa ja Setomaalla. Ensi-illoista neljä on ollut kiertuetuotantoja. Teatteriesitysten ohessa kollektiivi on ollut keskeisessä roolissa tuottamassa lukuisia kertaluontoisia esitys- ja kaupunkitapahtumia kuten Välikadun valtausta.

Tänä syksynä Vaara tuottaa kolme uutta esitystä: klassikon lapsille, työttömyysmusikaalin aikuisille ja dokumenttiteatteriesityksen hoitotyön ammattilaisille ja opiskelijoille.

Kauden avaa lokakuun lopussa William Shakespearen Hamlet. Shakespearen tunnetuimpiin tragedioihin kuuluva näytelmä kääntyy Vaara-kollektiivin käsittelyssä lapsille suunnatuksi tarinaksi lapsesta, joka janoaa kostoa.

Teoksen lähtötilanne on sama kuin alkuperäisteoksessa: Tanskan prinssin Hamletin isä on kuollut ja hänen äitinsä on mennyt uusiin naimisiin Hamletin sedän kanssa ennen kuin muistotilaisuuden lihapiirakat ovat ehtineet jäähtyä. Häitä seuraavana yönä Hamletille ilmestyy hänen isänsä haamu, joka kertoo tulleensa murhatuksi. Tästä käynnistyy eeppiset mittasuhteet saava trilleri, jossa Hamlet ottaa parhaan ystävänsä Ofelian kanssa mittaa mm. kohtalosta, vanhemmista ja sisällään riehuvista tunteista.

Villin, svengaavan ja vauhdikkaan kiertue-esityksen sovituksesta ja ohjauksesta vastaa Eino Saari, musiikista Matias Nieminen, koreografiasta Kira Riikonen ja visualisoinnista Soile Savela. Teoksen kaikista rooleista vastaavat Hanna-Mari Hotta ja Aliina Tella, jotka Hamletin, Ofelian ja arkkikonnien ohessa heittäytyvät mm. keskoskaapista kaapatuiksi sirkuskaksosiksi ja synkiksi punaherukoiksi.

Hamletin ensi-ilta on 30.10. ja se kuuluu Vaaran kiertueohjelmistoon. Esitystä suositellaan yli 3-vuotiaille lapsille, mutta myös alakouluikäisille. Esitys on Vaaran ja Routa Companyn ensimmäinen yhteistuotanto.

Syksyn toinen ensi-ilta, Suuri Työttömyysmusikaali, kantaesitetään leipomo Pekka Heikkisen yläkerrassa lauantaina 14.11.

Tarina alkaa pienestä kaksiosta, jossa kolme työtöntä ystävystä hengaa ja kuluttaa aikaa. Juttu lentää, läppäkone laulaa. Ukulele on rikki. Yhtäkkiä maa pettää alta ja heidän eteensä aukeaa koko kainuulaisen työttömyyden sekasortoinen historia hätäaputyömaineen ja arvaamattomiin ulottuvuuksiin repeävine siirtolaisuuksineen.

Suuri Työttömyysmusikaali on absurdi ja viihdyttävä epänäytelmä kolmesta kaveruksesta myyttisessä pikkukaupungissa, jossa mielikuvitus voittaa todellisuuden. Näytelmä alkaa kirjaimellisesti kadulta: Välikadulta. Näytelmä sisältää myös musiikkia.

Esityksen käsikirjoituksesta vastaavat Veikko Leinonen ja työryhmä. Leinonen myös ohjaa esityksen. Musiikista vastaa Juho Hannikainen ja visualisoinnista Pirkko Paananen. Työn ja työttömyyden näyttämöille sukeltavat näyttelijät Juho Hannikainen, Panu Huotari, Karoliina Kuvaja, Pekka Moilanen ja Sara Saxholm. Musikaalin esityskausi jatkuu 19.12. asti.

Ensi-iltaputken kruunaa Panu Huotarin ja Kimmo Penttilän suunnittelema ja toteuttama Omasta selkänahasta - hoitaja voimansa lähteillä. Se on kiertävä teatteriesitys ja työpaja hoitotyön haasteista.

Esitys tutkii, mistä hoitaja saa voimavarat vaativaan ja kiireiseen työhönsä. Teosta varten haastatellaan hoitoalan eri tehtävissä ja asemissa toimivia ammattilaisia aina työharjoittelijoista johtoportaaseen. Käsikirjoitus tehdään haastatteluiden pohjalta. Tyylillisesti esitys liikkuu dokumentaarisen draaman ja farssin maastoissa. Toiminnallisessa työpajassa pureudutaan hoitajan työhön, keskustellaan osallistujien omista kokemuksista ja tutustutaan omaan työyhteisöön uudesta kulmasta. Kantaesityksen ensi-ilta on 23.11.

Lisäksi Vaara-kollektiivi on mukana valtakunnallisessa TENHO - elämäntaitoja nuorille taiteen keinoin -hankkeessa. Kolmivuotisen hankkeen tavoitteena on tuoda ilman koulutus- ja työpaikkaa olevien nuorten palveluverkkoon toimintatapa, jonka kautta päästään vaikuttamaan nuorten asenteisiin, osallisuuden kokemuksiin ja itsetuntoon. TENHO siis pyrkii vahvistamaan nuorten elämäntaitoja taiteen keinoin. Samalla kuuden eri toimintaympäristön kokemusten perusteella kehitetään työllistämisen kentällä käytettäviä malleja, jotka voidaan ottaa käyttöön valtakunnallisesti.

Hankkeen alla toimivat osatoteutusprojektit toteutetaan Helsingissä, Vantaalla, Varkaudessa, Tampereella, Kajaanissa ja Oulussa. Kajaanissa Vaaran ryhmän ohjaajina toimivat teatteri-ilmaisun ohjaajat Panu Huotari ja Vaaran tuorein jäsen Niina Karttunen. Ryhmän toiminta alkaa marraskuun alussa ja se on tarkoitettu 18-29-vuotiaille työttömille nuorille.

Näiden lisäksi Vaaran vanhoista esityksistä jatkaa syksyllä Kajaanin Kaupunginteatterin kanssa tuotettu koulukiusaamisaiheinen Tänään koulun jälkeen, joka kiertää Oulun ja Lapin alueella syys-lokakuussa. Syyskiertueen aikana esityksestä tulee kaupunginteatterin kaikkien aikojen esitetyin teos. Janne Kinnusen ja Eino Saaren käsikirjoittama esitys jatkaa ohjelmistossa myös keväällä 2016, jolloin kiertue siirtyy vielä Etelä-, Keski- ja Varsinais-Suomeen sekä Pirkanmaalle.

Vuonna 2016 Vaara-kollektiivi tuottaa mm. maahanmuuttoa ja suomalaisten miesten kosketushistoriaa käsittelevät dokumenttiteatteriesitykset, nykykansannäytelmän Kitee I, uuden dramatisoinnin Pentti Haanpään Noitaympyrästä, L. Onervan Mirdjan sekä Veijo Merta. Pitkäaikaisista esitys- ja tutkimusprojekteista jatkavat suomalais-ugrilaisten sukulaiskansojen parissa toteutettava Lönnroots, Runoviikolla kantaesitetty Naiskeho sekä Tabu-esityssarja. Lasten esityksistä Väärinpäinmaa kiertää vironkielisenä versiona Virossa kesäkuussa. Väärinpäinmaa saa myös aikaa käsittelevän jatko-osan, jonka keskushenkilöinä toimivat Usain Bolt, Stephen Hawking ja kilpikonna.

Vaara toimii ilman johtajaa ja vakituista näyttämöä. Taloudellisesti ryhmä jatkaa valtion ja yksityisten säätiöiden projektiavustusten sekä esitysmyynnin turvin. Ryhmän tuottajana toimivat syksyllä vuorovedoin Eino Saari ja Veikko Leinonen.

Lisätiedot:

Eino Saari
tuottaja, Vaara-kollektiivi (1.9.-30.11.2015)
tel. +358503619439
vaarakollektiivi@gmail.com