Nainen - oodi pesäpallolla (työnimi) on L. Onervan esikoisteoksiin pohjautuva näyttämöteos, joka pohtii naiseuden problematiikkaa pesäpallo-ottelun säännöillä.

Musiikillinen näyttämöteos pureutuu L. Onervan kielellä ja Mirdjan tarinalla naiseuteen. Esityksen keskiössä Mirdja hakee itseään suhteessa miessukupuoleen ja villienkin seikkalujen melskeessä tutkii samalla naiseutta monitasoisesti. Teos pohtii itsearvoista naiseutta, jossa naiseus on sukupuoli, joka lähtökohtaisesti ei ole heikompi ja alistettavampi, vaan omien ominaisuuksiensa hyväksyttävä summa.

Teos on myös tutkielma muodosta. Yli satavuotias runous yhdistyy näyttämöksi muodostuvalla urheilukentällä rituaalinomaiseen pesäpallo-otteluun. Urheilua seuratessa voi tunnistaa oman voitontahtonsa, toivonsa ja pettymyksensä, tai sitten vain nauttia pelin arvaamattomuuden aiheuttamasta jännityksestä ja aidoista tunteista. Miten tällaisen kollektiivisen hurmoksen voisi saada tapahtumaan myös taidetapahtuman kontekstissa?

Teos löytää tekstimateriaalinsa L. Onervan esikoisrunoteoksesta Sekasointuja (1904), esikoisromaanista Mirdja (1908) sekä Pesäpalloliiton julkaisemasta pesäpallon sääntökirjasta

Teoksen dramatisoi ja ohjaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Karoliina Kuvaja. Teoksessa esiintyvät teatteri-ilmaisun ohjaaja Onerva Kärkkäinen, tanssija Esa-Matti Smolander, teatteriohjaaja Juha Hurme, Kajaanin kaupunginteatterin näyttelijä Satu Lipponen sekä muusikko Matias Nieminen. Nieminen myös säveltää teoksen. Esitys on kajaanilaisen Vaara-kollektiivin tuotanto ja se saa ensi-iltansa Sotkamossa, Nuasjärven kyläyhdistyksen ylläpitämällä Päivärinteen kylätalolla 18.6.2015. Esitys on kutsuttu Hailuodon teatterifestivaalien ohjelmistoon kesälle 2016.