Tiedote 27.1.2015

VAARA-KOLLEKTIIVI AVAA VUOTENSA UUDELLA LUKUDRAAMASARJALLA

Vaara-kollektiivi avaa vuotensa uudella esityssarjalla, joka kantaa nimeä Kansa on puhunut! Se on eri verkkofoorumeiden palstoilta dramatisoitu lukudraamasarja, joka toteutetaan vaihtuvin aihein ja ohjaajin.

Kansa on puhunut! pakkaa verkkofoorumeiden keskustelut tiheiksi ja viihdyttäviksi illoiksi sanasanaisen dokumenttiteatterin perinteitä kunnioittaen. Kaikki esityksissä kuultava materiaali on poimittu suoraan netin julkisilta palstoilta.

Ensimmäinen lukudraama tarkastelee tapojamme käydä yhteiskunnallista keskustelua. Se nostaa polttopisteeseensä niin arkiset huolemme, maahanmuuton, poliittiset kipupisteet kuin avunpyynnötkin. Netin keskustelupalstat ovat paikka, missä jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, näkökulmaansa, suoriin sanoihin ja huumoriin. Netin keskustelupalstat ovat myös paikka, jotka romuttavat käsityksemme puhumattoman kansakunnan myytistä; niiden perusteella voisi luulla, ettemme muuta nykyään teekään kuin puhu, jaa, keskustele ja tykkää. Mutta mistä Suomi keskustelee netissä? Millaista yhteiskunnallista ja julkista keskustelua harjoitamme? Mihin tarpeisiin ja miten?

Sarjan ensimmäinen osa ammentaa materiaalinsa ainakin seuraavilta foorumeilta: Demi, ET-lehti, Facebook, Helsingin Sanomat, Hikipedia, Iltalehti, Kainuun Sanomat, Meidän Perhe, Suomi24, Vauva-lehti, Wikipedia ja Yleisradio. Ääneen pääsevät niin vammaiseen naapurinlapseen epäluuloisesti suhtautuvat, Tuiran kirvessurmat suvaitsevaiston syyksi laskevat, ihmesienen ystävät, Venäjän pelkääjät, romanttisia murrerunoja jakavat vanhukset, markkinatalous- ja Syriza-kriitikot kuin koiraansa hädissään pakkasen keskeltä etsivät kainuulaisetkin.

Kansa on puhunut! vaalii kriittisen keskustelun ja erimielisen yhteisön ilosanomaa ajankohtaisteatterin mahdollisuuksista riemuiten. Ensimmäisen illan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Juho Hannikainen, Hanna-Mari Hotta, Panu Huotari, Karoliina Kuvaja, Veikko Leinonen, Mari Pitkänen, Eino Saari ja Sara Saxholm.

Ensimmäinen lukudraamailta nähdään Generaattorilla lauantaina 31.1.2015 klo 19:00. Liput 5€. Ei ennakkovarauksia. Kevään seuraavat illat järjestetään 27.2. ja 27.3. niinikään Generaattorilla.

Kevään seuraava uusi tuotanto on huhtikuussa ensi-iltansa saava, ruoka-aiheinen Purematta nielty, jonka suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Elsa Lankinen ja Mari Pitkänen.

Vaara-kollektiivin kiertueohjelmistossa jatkavat keväällä Talvivaara - kainuulainen scifinäytelmä, Väärinpäinmaa, Kajaanin kaupunginteatterin kanssa yhdessä tuotettu Tänään koulun jälkeen sekä Kajaanin Harrastajateatterin kanssa yhdessä tuotettu Roosa, työväen sankari! joka vierailee Mikkelissä Työväen Näyttämöpäivillä ensi viikonloppuna. Väärinpäinmaa ja Tänään koulun jälkeen kuuluvat myös Kajaanin Runoviikon 2015 ohjelmistoon.

www.vaarakollektiivi.fi
vaarakollektiivi@gmail.com