Vaara-kollektiivin vilkas kesäkausi ja syksy tarjoaa esityksiä usealle kohderyhmälle

Vaara-kollektiivi ei täysin lomaile kesälläkään, vaan vie esityksiään kiertueelle paikallista yleisöä unohtamatta. Syksy taas tarjoaa esityksiä mm. päiväkoti-ikäisille ja terveyden alan ammattilaisille ja kysyy “onko tämä teatteria?”.


Purematta Nielty aloitti Vaaran Suomen Kulttuurirahaston tukeman Lapin kiertueen toukokuussa. Rovaniemi, Tornio ja Taivalkoski saivat asettua ruoka-aiheisen osallistavan menuteatteriesityksen äärelle jo keväällä. Purematta Niellyn herättämä ruoka-aihe jalostuu Elsa Lankisen ja Mari Pitkäsen järjestämään Ravintoketju 2015 - kaupunkitaidetapahtumaan joka järjestetään Kajaanissa kesäkuussa. Luvassa mm. villiyrttientunnistustyöpajoja lapsille ja aikuisille 12.-14.6.  Kiinnostuneet voivat jo kysellä lisätietoja osoitteesta puremattanielty@gmail.com.


Lapin kiertueet jatkuvat elokuussa kun Väärinpäinmaa lähtee ilahduttamaan päiväkoti-ikäisiä Kolariin, Sodankylään ja Rovaniemelle. Lisäksi esitys avaa Vaaran kansainvälisen toiminnan kun se käännetään kevään aikana viroksi. Vironkielinen versio esitetään samalla työryhmällä Tallinnassa kolmesti elokuun alussa. Suunnitelmissa on toteuttaa esityksellä laajempi kiertue Virossa kesäkuun 2016 aikana.


Yhdessä Kajaanin kaupunginteatterin kanssa tuotettu Tänään koulun jälkeen päättää Vaaran Lapin kiertueen lokakuussa Muoniossa, Sodankylässä ja Torniossa.


Runoviikon ohjelmistossa Vaara on mukana kahdella esityksellään. Väärinpäinmaa ja Tänään koulun jälkeen nähdään Sissilinnassa molemmat kahteen kertaan.
Lisäksi Tänään koulun jälkeen vierailee Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.


Kesä-heinäkuussa harjoiteltava ja yleisölle Runoviikolla avautuva Naiskeho vie katsojansa tutkimusmatkalle naiskehoon. Sara Saxholmin ja Emilia Hyvösen luotsaama esityksellinen tutkimuslaboratorio koetaan Kajaanissa 4.-5.7. Latina Pole&Shopissa. Samalla viikolla pidetään yleisölle avoimia harjoituksia. Lisätietoja kevään aikana Vaaran kotisivuilla ja Facebookissa.


Lönnrot 2.0 (työnimi) on kahden muusikon (Juho Hannikainen ja Jonne Putkonen) ja yhden kuvaajan (Jaani Leinonen) reipas gonzojournalistinen musiikkiretki suomalais-ugrilaiseen sydänmaahan. Projektin konseptina on tutustua uhanalaisten sukulaiskansojen elämäntapoihin ja kulttuuriin, viettää aikaa paikallisten kanssa, sukeltaa kansan juuriin pänttäämällä kieltä - ja tehdä lopulta uusi kansanlaulu, joka esitetään paikan päällä mahdollisimman julkisesti. Tämä tutkimus on paitsi musiikillinen kannanotto pienten kulttuurialueiden puolesta ja haasteellinen keikka uutta kieltä haltuun ottaville muusikoille, myös filmidokumenttien sarja. Uuden laulun kirjoittamisen lomassa jorataan, kysellään ja kyseenalaistetaan, haastatellaan paikallisia napamiehiä ja asukkaita, kysytään elinolosuhteista ja yritetään niveltää sitä, mistä kansa on tulossa ja minne menossa. Dokumenttijakson mitta on 45 minuuttia ja se saa ensiesityksensä keväällä 2016. Projektin pilotti toteutetaan Setomaalla, Virossa heinäkuussa 2015. Setukaiset ovat noin 10 000 ihmiseen itämerensuomalainen kansa, joka elää kahta puolta Viron ja Venäjän rajaa. Heillä on oma kieli, jota yleisesti pidetään osana etelävirolaista võrun kieltä.


Kolmevuotisen Tabuja käsittelevän esityssarjan toisessa osassa TABU II “Pyhä” Karoliina Kuvajan koolle kutsuma työryhmä valmistaa kollektiiviseen tajuntaan nojaavan ritualistisen kokemusesityksen, joka tutkii pyhän kokemusta. Luonnossa tapahtuva esitys valmistetaan residenssin omaisesti 17.-21.8.


Lokakuussa ensi-iltansa saa terveyden alan ammattilaisille suunnattu Omasta Selkänahasta. Panu Huotarin ja Kimmo Penttilän vetämä esityskokonaisuus tutkii, mistä hoitajat saavat voimavaransa kiireiseen ja voimia vaativaan työhönsä. Esitystä varten haastatellaan hoitoalan eri tehtävissä ja asemassa olevia ammattilaisia. Tyylillisesti esitys liikkuu dokumentin, draaman ja farssin maastoissa. Työpaja- ja esityskokonaisuutta voi jo tilata. Sitä voi tiedustella osoitteesta panuhuotari@gmail.com.


Syyskauden klassikkotarpeeseen Vaara-kollektiivi vastaa William Shakespearen Hamletilla. Kiihkeitä valtataisteluja, moraalisia pähkinöitä ja näyttäviä takaa-ajoja pursuavan tragedian keskiössä on lapsi, joka janoaa kostoa. Esityksen pyrkimyksenä on käsitellä kiellettyjä ja pelottavia tunteita yhdessä lasten kanssa, heille tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Verisiä murhia, vanhempien haamuja ja hirveitä kohtaloita sisältävä esitys on suunnattu yli 3-vuotiaille lapsille. Esityksen sovittaa ja ohjaa Eino Saari. Hamlet saa ensi-iltansa loka-marraskuun vaihteessa ja kuuluu Vaaran kiertävään ohjelmistoon.


Suuri Työttömyysmusikaali päättää Vaaran syyskauden jatkaen Vaaran työaiheisten esitysten sarjaa Talvivaara - kainuulainen scifi-näytelmä ja Roosa - työväen sankari jälkeen. Tyyliltään hyvinkin groteskissa esityksessä kysytään mm. mikä työn arvo tänä päivänä on. Onko työn tekemisessä enää mitään järkeä?
Onko tämä teatteria? Epäteatteria? Mitä tämä on?
Ensi-ilta 7.11. Vaaran toimistossa / Pekka Heikkisen leipomossa.

Vaara vaihtaa syksyllä tuottajakapulaa Sara Saxholmilta Eino Saarelle. Joulukuun alussa kapula siirtyy taas eteenpäin Veikko Leinoselle.