Purematta Niellyn materiaalia on kerätty, haastateltu, kirjoitettu ja harjoiteltu pitkin talvea ja nyt luonnon herättyä, kasvukauden korvalla esityksen loppukiri on alkanut! Kaksi viikkoa ensi-iltaan! Vaaran harjoitustila Pekka Heikkisen yläkerrassa, milloin pullan, milloin valkosipuli huberin tuoksussa antaa omat mausteensa produktion työstämiseen.

Tulossa on MENU aldente, rosoista, puolikypsää, suu tuntumia ja sattumia! Jokainen esitys tarjoillaan yleisön valitsemilla masuteilla!

Abraham Maslowin tarvehierarkiassa, kaikkein oleellisimpiin tarpeisiin, tarvepyramidin peruspilariin kuuluvat fysiologiset tarpeet mm. ruoka juoma ja seksuaalisuus. 

Mitä on ruoka? Miksi se aiheuttaa niin paljon tunteita? Onko se mitä syön yksityistä, äärimmäisen yksilöllistä, vai arvovalinta ja poliittinen kysymys? Miten me vaikutamme ympäristöön lautaseltamme käsin? Mitä ihmiset söivät ennen markettiketjujen valtakautta? Mitä me syömme vuonna 2050?

Kävimme tällä viikolla haastattelemassa maa ja kotitalous naisten ravitsemis asiantuntijaa. Hänen kokemuksensa mukaan ruokaan ja syömistottumuksiin liittyy usein hyvin voimakkaita tunteita. Me opimme ruoan ja tunteiden yhteyden jo elämän alkumetreillä kun äidinmaito rauhoittaa väsynyttä tai kiukkuista lasta. Aikuisille toisinaan vain kevyttuotteen nimeltä mainitseminen aiheuttaa välittömän vihanpurkauksen, laitetaan kädet puuskaan ja käännetään pää pois puhujasta. Voihin liittyvä hysteria ja kuohunta saattaa juontaa juurensa sota-aikojen niukkuudesta ja säännöstelystä.

Me Purematta Niellyn työryhmä (Mari Pitkänen ja Elsa Lankinen) olemme olleet perustavanlaatuisten kysymysten äärellä. Olemme etsineet ruoan alkuperää marketeista ja pelloilta. Olemme kokeilleet kieltoja ja sallimuksia omiin ruokavaliohimme. Olemme vuoroin inspiroituneet, vuoroin musertuneet ja unelmoineet tulevaisuuden kuvien äärellä.
Kuvat: Jani Liimatta

Purematta nielty, ensi-kattaus 11.5 klo 13.00 Generaattorilla!

Ostoskorin takaa,

Elsa